Radeloos, redeloos, reddeloos

Radeloos, redeloos, reddeloos
08/04/2023 Karel Beckman

Ik ga me niet populair maken met deze column. Ik ben ook bang dat ik niet door iedereen goed zal worden begrepen. Maar toch maar.

Ik had een tijdje terug een discussie met iemand over racisme. Ik zei, er is nog nooit zo weinig racisme geweest als nu in onze tijd. Dat werd me niet in dank afgenomen. Hoe kon ik het racisme zo bagatelliseren! Maar ik wilde niets bagatelliseren. Hooguit relativeren.

Ik zei niet eens dat er weinig racisme is. Ik zei alleen dat er minder racisme is dan in het verleden. Maar niet iedereen is meer in staat om goed te luisteren.

Toch ben ik er nog steeds van overtuigd dat we toleranter zijn dan ooit. Waar ik ook van overtuigd ben: dat de machten waarmee wij te maken hebben, bleek afsteken bij totalitaire regimes uit het verleden. Ursula von der Leyen haalt het niet bij Adolf Hitler. Mark Rutte komt niet in de buurt van Seyss-Inquart. Je ziet nu soortgelijke mechanismen optreden als in het Nazi-tijdperk, zoals extreme volgzaamheid, en dat is leerzaam. Maar Auschwitz was van een hele andere orde dan wat we nu meemaken. Onze verzetshelden, mannen als Willem Engel en Max de Fakkeldrager, verdienen alle steun. Maar in een echte totalitaire staat waren ze al lang weggevaagd.

Ik zeg dit omdat het volgens mij goed nieuws is. Ik zie zoveel somberheid om me heen. Mensen die geen toekomst meer zien. Die zoveel macht toeschrijven aan de cabal dat ze er geen gat meer in zien.

Ik wil niets afdoen aan de misdaden waar we mee zijn geconfronteerd, of de bedreigingen waar we mee te maken hebben. Onze vrijheden en grondrechten op grove schaal geschonden. Steeds meer dwang en controle. Zelfmoorden onder jongeren. Kindermisbruik. Medische kartels. Vaccinatiefanatici. Censuur. Cancel-cultuur. Vergiftiging van onze gezondheid en onze aarde door toxische chemicaliën – iets waar ik me pas de laatste tijd meer bewust van ben geworden. De dreiging van een economische crisis. De dreiging van een verwoestende nieuwe oorlog.

En toch, het klinkt paradoxaal, maar het is niet nieuws onder de zon. Rampspoed is van alle tijden. Dictatuur ook. Weet u nog wel – radeloos, redeloos, reddeloos…

De hele geschiedenis is een strijd om de vrijheid. Erkenning van rechten. Er waren slavenopstanden in het Romeinse rijk, voedselopstanden in de Middeleeuwen. ‘De prijs van vrijheid is eeuwige waakzaamheid’, is een gevleugelde uitspraak uit de Amerikaanse revolutie.

Waarom zouden uitgerekend wij in een tijd leven waarin we niet met plagen en misdaden tegen de menselijkheid te maken hebben? Hebben wij historische voorrechten of zo? Veel mensen hebben erg hoge verwachtingen van het leven en van hun medemensen. Ze denken dat ze pas gelukkig en vrij kunnen zijn als de hele maatschappij is omgeturnd en de hele politieke bende verjaagd. Als je daar je geluk van laat afhangen, ga je het moeilijk krijgen.

Ik vind niet dat we het recht hebben om te wanhopen. Daarvoor is het nog véél te vroeg. Kijk naar wat we hebben bereikt. We dachten dat ‘de maatregelen’ terug zouden komen in het najaar, maar dat is niet gebeurd. Zelfs de optimist Ad Nuis had dat niet verwacht. Het heeft hem een paar flessen wijn gekost in verloren weddenschappen.

Het publieke debat gaat over waar wij willen dat het over gaat. WEF-corruptie, vaccinschade, oversterfte, stikstof-waanzin, inflatie, CBDCs. De overheid heeft een grote mond, maar durft niet door te pakken. Mensen wapperen met blauw-gele vlaggetjes, maar wie wil er echt gaan vechten in Oekraïne? Laten we wel wezen, als de cabal echt zo machtig was, dan doen ze er wel lang over om ons te vernietigen.

Natuurlijk, wat niet is, kan nog komen. En er komt ongetwijfeld nog een heleboel shit. Maar zover is het nog niet. We verwijten de zittende macht dat ze ieder probleem, zoals klimaatverandering, opblazen tot crisisproporties. Laten wij niet dezelfde fout maken.

Waar we volgens mij vooral aan moeten werken is een aansprekend nieuw ideaal. Het mag ook een oud ideaal zijn trouwens. Als het maar inspirerend is. Onze vijanden komen uiteindelijk alleen weg met hun misdaden voor zover ze die weten te verpakken in morele idealen. Veiligheid, solidariteit, je doet het voor een ander. We moeten laten zien dat dit leugens zijn. Onze eigen idealen verspreiden. Zelfbeschikkingsrecht, vrede, we doen het samen.

Deze column is eerder gepubliceerd in De Andere Krant, 2023, nummer 5. Neem een abonnement om al mijn werk te volgen! 

2 Reacties

 1. J Faas 1 jaar geleden

  Hallo,

  Niet neerhalend, maar obejctief en hoopgevend,.
  kNOW yourSELF, is hierin denk ik echter een primaire voorwaarde, het inzien van het feit dat angst, neerslachtigheid en onzkerheid uit jezelf komt, en de denkspiraal in beweging houd.

  The self!

  Zelfidentificatie!!
  zie jezelf als oneindig, non materie, non geest, non ziel, er is slechts het al dat één is, al dat je bent.
  zelfidentiteit is geen concept of onderdeel van het intellectuele debat.
  om invloed te hebben op de frequentie moet identiteit geleefd! worden.
  het moet zijn!, het is geen denken, zelfs geen geloven, het is een zijn!, een weten!
  elke golf, elk deeltje, leeft en ademt het ware ik!

  heb ontzag voor ‘jezelf’ (manifestatie), voor wie je werkelijk ‘bent’
  erken ieder moment dat je in een simulatie zit, hierdoor ontstaat perceptuele
  vrijheid, VERTROUWEN, LOSLATEN, OVERGAVE… zijn hierin belangrijk.

  Niet WILLEN, maar ZIJN !

  JE EMOTIES VOELEN = JE VERLEDEN TOELATEN = JEZELF BEVRIJDEN VAN PIJNLIJKE BALLAST EN OUDE ENERGIE = VERLICHTING VAN JE ENERGIELICHAAM EN DUS VAN JE KLACHTEN.

  En, tot slot: Observeren, Onderscheiden, Accepteren, Neutraal zijn, is hierein het pad wat kan helpen..

  Dank voor je mooie bijdrage!

  Vr Grt J Faas

 2. Veronique 1 jaar geleden

  Fijn jouw positieve kijk te lezen, die mentaliteit is nodig voor nu. Angst voor wat kan komen is niet wijs. Kritisch per dag bekijken wat er is wel, en dan je vrije creativiteit gebruiken om het goede te kiezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*