Oorlog en afbraak, omdat zij het willen, en wij het toelaten

Oorlog en afbraak, omdat zij het willen, en wij het toelaten
03/05/2024 Karel Beckman

De VS vuurden afgelopen week (de eerste week van februari 2024) 125 raketten af op 85 doelen in Irak en Syrië, waarbij zeker 18 mensen omkwamen. Het zal je kind maar wezen. Daar heeft Joe Biden lak aan. En wij ook, want wij roepen de moordenaar niet ter verantwoording. Per slot van rekening was het een ‘vergelding’ voor de dood van drie Amerikaanse militairen die omkwamen als gevolg van beschietingen van een Amerikaanse basis aan de grens van Jordanië en Syrië, weliswaar ruim 10.000 kilometer verwijderd van de VS, maar de wereld is van ons, nietwaar? Ondertussen wees Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, iedere suggestie van vredesonderhandelingen met Rusland categorisch af. Hij zei: “Er zijn nog niet genoeg Oekraïense en Russische mannen afgeslacht, bovendien, mijn kinderen worden niet getroffen, dus wat boeit het mij, en ik krijg gewoon mijn salaris.” Of iets in die geest, maar het kan zijn dat mijn vertaalmachine wat steken laat vallen.

Tegelijkertijd kon ik met eigen ogen zien hoe het Zuiden van Nederland zich opmaakte voor moeilijke tijden. Ik was in mijn geboortestad Den Bosch en daar toeterden dweilorkesten door de stad, liepen honderden mensen in boerenkiel te zingen, en puilden de terrassen uit. Dit was een week vóór de carnaval begon. Logisch, want we zijn in oorlog, en in de hemel is geen bier, dus daarom drinken we het hier. Nieuwsuur voelt zoals altijd de stemming in het land goed aan en toonde een videoreportage over Zelensky, waarin werd gemeld dat “zijn superkracht Oekraïne enorm helpt”. Zuperman to the rescue! De buitenlandse journalist die de reportage maakte kreeg “onbeperkt toegang” tot onze held, zo wist Nieuwsuur te melden. Ja, de ‘inside story’, beste kijkers, geen oorlogspropaganda, hoor, hélemaal niet, journalistiek van de bovenste plank (wie zendt Nieuwsuur ook alweer uit? Oh ja, de Navo Propaganda Organisatie), het ware verhaal achter Zuperman, die namens ons de strijd aanbindt met the evil Putin, die Europa wil innemen, maar dat gaat niet gebeuren, nee, jullie kunnen rustig carnaval vieren, en als Zuperman ons niet beschermt, hebben we altijd nog Amerikaanse raketten die ons kunnen redden. Trouwens, wie zei er dat oorlog echt zo erg is? Oorlog smeedt het volk tot een eenheid, je waardeert weer waar het in het leven echt om gaat, althans als je het overleeft, alle economische problemen zijn vergeten, iedereen heeft werk, de CO2-uitstoot gaat omlaag, de bevolkingsgroei stokt, er zijn vele voordelen.

Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat alles een kwestie is van keuzes. Het enige dat hoeft te gebeuren om de oorlog te stoppen, is te stoppen met oorlog. Het enige dat hoeft te gebeuren, is dat zo’n Borrell zegt, laten we gaan praten met de Russen. Dat is het enige. Dan hoeven honderdduizenden mensen niet te sterven, en hoeven miljoenen niet het verlies van hun dierbaren mee te maken. Het enige dat de regering hoeft te doen om een einde te maken aan de boerenprotesten, om niet de landbouwsector in de vernieling te helpen, is de sector niet in de vernieling helpen.

Vorige week werd bekend dat de zinkfabriek van Nyrstar in Budel wordt stilgelegd. Vorig jaar al werden de aluminiumfabrieken van Aldel en Damco gesloten, en twee kunstmestfabrieken van Yara Sluiskil. Zij kunnen niet meer concurreren met fabrieken in onze buurlanden. Waarom niet? Omdat de Nederlandse regering een compensatieregeling voor de hoge kosten van energieprijzen als gevolg van klimaatbeleid heeft afgeschaft, terwijl België en Duitsland hun producenten wel tegemoet komen.* Het enige dat hoeft te gebeuren om de fabrieken te behouden is geen torenhoge CO2-belasting opleggen. Zo simpel is het.

Het heeft geen zin om hier eindeloos over te debatteren. Je wil de fabrieken kapot, of je wil het niet. Je wil de boeren kapot, of je wil het niet. Je wil oorlog voeren, of je wil het niet. Je kunt er ook geen ‘compromis’ over sluiten. Hoe ziet een compromis tussen oorlog en vrede eruit? Een compromis tussen de vernietiging van onze industrie en landbouw en de handhaving ervan? Zoiets als een compromis tussen carnaval vieren en geen carnaval vieren? Het afbraakbeleid gaat door omdat de mensen die aan de macht zijn dat willen. En omdat het volk dat toelaat.

*Zie https://deanderekrant.nl/nieuws/stuurt-regering-aan-op-de-industrialisatie-van-nederland-2023-11-19

Deze column verscheen eerder in De Andere Krant nr 6, 10 februari 2024. Vindt u mijn werk de moeite waard? Overweeg dan eens een abonnement te nemen op De Andere Krant, de enige echt onafhankelijke krant van Nederland! www.deanderekrant.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*