Europa is bezig economische zelfmoord te plegen.
Misschien moet je het anders zeggen: Europese beleidsmakers – inclusief die in Den Haag – zijn bezig de Europese economie ten gronde te richten.
Zelf noemen ze hun beleid ‘net zero’. Toepasselijke naam. Ze drukken ons met geweld naar de nul. Nul CO2-uitstoot? Nee: nul welvaart.
Laat er geen misverstand over bestaan. Onze welvaart is gebouwd op fossiele brandstoffen. Olie, kolen en gas. Dit is wat Timmermans, Rutte en consorten willen afschaffen. Ze willen het vervangen door ‘zon’ en ‘wind’. Dat is alleen mogelijk als we de economie ontmantelen.
In het Verenigd Koninkrijk heeft een groep overheidsadviseurs (in het FIRES rapport) berekend wat nodig is om ‘net zero’ te bereiken in 2050: 60 procent minder autogebruik, verwarming, voedselconsumptie en energieverbruik. Gevlogen kan er helemaal niet meer worden. Wel gesprongen – van bruggen en hoge gebouwen.
Duitsland geeft al jaren de toon aan in klimaatfanatisme. Het land heeft sinds het begin van zijn Energiewende, rond 2010, duizend miljard euro besteed aan het stimuleren van ‘duurzame’ energie (bron: ex-minister van Economische Zaken Peter Altmaier). Het resultaat? Het aandeel van ‘zon’ en ‘wind’ in de Duitse energievoorziening ligt nu op 6 procent. (Bron: de Duitse pro-klimaat website Clean Energy Wire, kijk naar German energy mix 2022: energy sources share in primary energy consumption). Kolen, olie en gas zijn nog altijd goed voor 80 procent van het Duitse energieverbruik.
De Duitse regering heeft nu aangekondigd dat ze het energieverbruik met 26,5 procent willen terugdringen in 2030. Meer dan een kwart. In 2045 moet het energieverbruik met 45 procent zijn gedaald. Laat dit even bezinken. Wat is dit anders dan de ontmanteling van Duitsland als industriële natie? Het enige reële CO2-vrije alternatief voor fossiele brandstoffen is kernenergie. Duitsland heeft net deze maand zijn laatste kerncentrale gesloten. In 2011 hadden ze er nog 17.
De regering in Berlijn heeft ook een wet naar het parlement gestuurd die het Duitse huishoudens per 1 januari 2024 verbiedt om nieuwe gas-, olie- of kolengestookte verwarmingsinstallaties aan te schaffen. Duitsland verbiedt CV-ketels? Ja, Duitsland verbiedt CV-ketels.
Tussen twee haakjes, Europa is de enige in de wereld die dit zichzelf oplegt. India en China bouwen gewoon nieuwe kolencentrales. De VS zullen nooit van de fossiele brandstoffen afgaan. Er is geen noodzaak voor dit beleid – want er is geen ‘klimaatcrisis’. Het heeft dus ook geen nut.
De realiteit van het klimaatbeleid begint langzamerhand door te dringen tot de bevolking. De draconische anti-automaatregelen die ze ons door de strot duwen zullen hard gaan aankomen. (Baby boomers met campers, ook jullie komen aan de beurt!) Professor Kurt Lauk, voormalig economisch adviseur van het CDU en voormalig directeur bij Audi en Daimler, heeft gewaarschuwd dat binnen afzienbare termijn 50 procent van de Duitsers zich geen auto meer kan veroorloven. Hij wees er ook op dat 150 jaar aan technologische en industriële kennis rücksichtslos wordt verkwanseld door de Duitse regering.
Het Nederlandse economische onderzoeksbureau SEO en het Lucht- en Ruimtevaartcentrum hebben onlangs berekend dat de luchtvaart wordt opgezadeld met 820 miljard euro aan extra kosten vanwege het klimaatbeleid, en dat vliegen daarmee straks alleen nog is weggelegd voor de elite.
Anna Bajomi, energie-armoede-expert van een Europese organisatie voor daklozen, waarschuwde onlangs in het mainstream-medium Euractiv dat het klimaatbeleid van de EU “een desastreuze impact zal hebben op lage inkomensgroepen”. Nu al is de nood hoog gestegen in Oost-Europa, waar veel mensen zich moeten verwarmen met houtstook. De houtprijzen zijn de pan uit gerezen.
Dat is de ironie van het EU-klimaatbeleid. De bossen in Europa moeten ervoor worden gekapt. Er moet landbouwgrond voor worden opgeofferd (‘biomassa’ levert, ondanks een hoge CO2-uitstoot, nog steeds meer ‘duurzame’ energie dan ‘zon’ en ‘wind’). De giga-windmolens ruïneren natuurgebieden en zeeën, verstoren walvissen, doden miljoenen vogels, inclusief beschermde soorten, en zitten net als zonnepanelen vol giftige stoffen terwijl ze nauwelijks recyclebaar zijn.
Niets van dit alles boeit de beleidsmakers in Brussel of Den Haag.
Lauk waarschuwt voor “sociale onrust” in Duitsland. In Frankrijk is die er al. Duitsers zijn volgzamer. Totdat ze er echt genoeg van hebben. Dan zal een ontploffing volgen waarbij de Franse protesten bleek zullen afsteken.
Wie voorkomt deze ramp? Is een brede coalitie mogelijk om ‘net zero’ af te breken voor het te laat is?
Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Andere Krant. Volg mij en vele andere vrijheidslievende auteurs en columnisten door een abonnement te nemen. www.deanderekrant.nl