Nee, de overheid trekt zich niet terug

Nee, de overheid trekt zich niet terug
28/04/2020 Karel Beckman

Nee, mensen roep nou niet bij elk probleem dat het komt omdat we zo bezuinigen op de overheid. De overheid wordt alleen maar groter, niet kleiner!

Bij elke misstand in de Verenigde Staten beweren ze ook altijd dat dat komt door de kleine overheid in Amerika. “Het kapitalisme” weet u wel. Sinds 1776 geen krant meer gelezen, denk ik dan.

Nu geven ze ook alweer de schuld voor het falende coronabeleid in de VS aan de “terugtredende” overheid. Daniel J. Mitchell heeft er een goede column over.

Deze grafiek die Mitchell laat zien zegt genoeg:

In Europa van hetzelfde laken een pak, volgens officiële cijfers van Eurostat is er geen sprake van een terugtredende overheid in Europa.

Bron: Government finance statistics — Summary tables — volume 2/2019 Het complete rapport is hier te vinden.

Dit is ook een veelzeggend plaatje over ontwikkeling in VS:

Bron: Mihai Macovei, Mises.Org

Macovei trekt heldere conclusie: “Rising inequality and Slowing Productivity Have a Common Driver: Government Intervention”

Waarom komt Piketty daar nou nooit een keer op?

PS Ja, u ziet het goed: de VS heeft 180.000 pagina’s aan “federal regulations” (stand 2015). Dit is los van alle wetgeving die door het Amerikaanse parlement en de Staten is ingevoerd! Het gaat alleen om regels die zijn uitgevaardigd door federale instanties. Mooi uitgebeeld in dit plaatje:

Bron: Mercatus Center George Mason University (stand 2015)

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*