Ding-dong-dic-tatuur, galmt de avondklok

Ding-dong-dic-tatuur, galmt de avondklok
19/01/2021 Karel Beckman

Avondklok!

Onze grote leider heeft ervoor gezorgd. We krijgen hem.

Avondklok.

Een klok die we alleen hebben horen luiden in onze geschiedenisboeken. We wisten al lang niet meer waar die klepel hing. Nu luidt hij weer, voor ons, in januari 2021.

Ik ben er blij mee. Ik heb mijn hoop gevestigd op de avondklok. Ik hoop dat het galmen van de avondklok mijn medeburgers wakker zal schudden. Zodat ze eindelijk die ene vraag zullen stellen die nooit wordt gesteld.

Al vele maanden roep ik dat we in een dictatuur terecht zijn gekomen. Het maakte geen indruk.

Lockdowns, anderhalve meter, gedwongen bedrijfssluitingen, een verbod op samenkomsten, kantoorwerken, sporten, reizen, dansen, feesten. Opgesloten bejaarden die eenzaam stierven. De maatregelen waren nodig. Voor onze gezondheid. Hoezo dictatuur?

De noodwet? De democratie die iedereen zo hoog heeft zitten werd zomaar terzijde geschoven, de rechtstaat met voeten getreden, zoals de Nederlandse Orde van Advocaten vaststelde. Maar nee, ook de noodwet was noodzakelijk.

De mondkapjesplicht ? Ook gelaten geslikt. Hoewel de autoriteiten maandenlang hadden bezworen dat mondkapjes niet werken, en er geen enkele reden was om daar opeens anders over te denken, lieten de mensen mondkapjesplicht over zich heen komen. Nog steeds.

We doen het voor een ander, zeggen ze. Als het voor een ander is, tellen rechten blijkbaar niet meer.

De vaccinatie-propaganda-campagne dan – waar ze in de DDR een puntje aan hadden kunnen zuigen – en de vaccinatieplicht die, dat weet iedereen, eraan zit te komen, als je nog normaal wilt kunnen leven? Het moet maar. Voor het goede doel.

Alsof dictaturen zich niet altijd rechtvaardigen met het een of andere hogere doel.

Feiten en cijfers? Niets maakte indruk. “Er is geen relatie tussen lockdowns, anderhalve meter, mondkapjes – en coronasterfte. Als die maatregelen al iets doen, is het de virusverspreiding uitstellen – en de groepsimmuniteit vertragen. Diezelfde groepsimmuniteit die door de autoriteiten is verboden – tenzij hij wordt bereikt door vaccinaties.” Dat soort argumenten. Aangevoerd door topwetenschappers van Oxford, Harvard, Stanford. Professoren die zeiden, “zorg dat de jeugd corona krijgt, dat is de beste bescherming voor de ouderen.”

Hielp allemaal niet.

Sterftecijfers. Ze liggen in 2020 niet significant hoger dan in voorgaande jaren, niet in Nederland, niet in andere landen. Nog een wonder eigenlijk, als je nagaat hoeveel extra doden de coronamaatregelen hebben veroorzaakt. De zelfmoorden onder jongeren rijzen de pan uit. “De kosten zijn vele malen hoger dan de baten, ook in termen van gezondheid,” riep een keur aan bezorgde artsen, wetenschappers en dissidente commentatoren.

Geen effect.

Maar gelukkig. Nu is er de avondklok.

Hier kan niemand meer omheen. We worden nu van staatswege opgesloten in ons eigen huis in de avond- en nachtelijke uren.

Daarmee zijn we eindelijk officieel een dictatuur!

En het mooie van de avondklok is dat niemand nog met droge ogen kan beweren dat er een medische rechtvaardiging voor is. Een legitieme reden.

De avondklok zet het hele coronabeleid te kijk.

Je kunt niet blijven geloven dat dit allemaal nodig is vanwege de volksgezondheid.

Dat zou bevrijdend moeten werken.

Niemand hoeft nu niet meer, om morele redenen, blind in het beleid te geloven. Iedereen kan nu frank en vrij beoordelen of – en welke – maatregelen gerechtvaardigd zijn.

Iedereen kan zich nu weer onbekommerd afvragen – hoe moet onze toekomst eruit zien?

Wat zijn de grenzen waaraan de staat zich dient te houden bij het uitvaardigen van vrijheidsbeperkende maatregelen?

Hoe willen we omgaan met het bestrijden van de risico’s die onvermijdelijk op ons pad komen?

Welke dreiging rechtvaardigt welke dwangmaatregelen?

Willen wij echt dat de staat alle denkbare risico’s voor ons probeert uit te sluiten – ten koste van onze vrijheid?

Waar ligt de grens?

Wanneer houdt het op?

Wat zijn onze rechten?

Wat zijn de rechten die we onze kinderen nalaten?

Dankzij de avondklok kunnen  we nu eindelijk die ene vraag stellen die maar niet wordt gesteld.

Al sinds het begin van de coronacrisis, gaat het alleen maar over de vraag: welke maatregelen zijn nodig?

Niemand die vraagt: wie bepaalt welke maatregelen worden genomen?

Voor iedereen is dat vanzelfsprekend: de overheid.

Het idee dat mensen – burgers, bedrijven, maatschappelijke instellingen, zorginstellingen – ook zelf zouden kunnen bepalen welke risico’s ze willen lopen, hoe ze om willen gaan met iets als een virus, welke maatregelen zij zelf het beste achten, welke overwegingen zij daarbij willen maken – dat idee wil maar bij niemand opkomen.

Nu we aan het einde van de rit zijn aangekomen – nou ja, bijna, het definitieve einde komt als de verkiezingen in maart worden uitgesteld – en door diezelfde overheid zijn opgesloten in ons huis, zal die vraag, mag je hopen, eindelijk worden gesteld.

Ik hoor de avondklok galmen.

Ding-dong-dic-tatuur.

Nu kan iedereen hem horen.

18 Reacties

 1. Annemieke 3 jaar geleden

  Ik hoop dat er nu meer mensen wakker gaan worden en er steeds meer dokters etc massaal gaan protesteren en lak aan de maatregelen hebben. En mensen zich niet meer laten testen, het zijn geen besmettingen maar ‘positieve ‘testen die veelal ook nog vals zijn omdat ze de cycli verhoogd hebben zijn ze heel snel positief zelfs bij oud virus of andere coronavarianten. Mensen sta op, wordt wakker en ga tegen alles in. Onze vrijheid wordt nu zover ingeperkt dat er alleen maar meer mensen dood zullen gaan, maar niet aan covid! Het is verschrikkelijk voor de jeugd, voor bejaarden die worden opgesloten zonder bezoek, voor ons immuunsysteem, we worden nu zwakker omdat we geen contacten meer hebben . En wees zelf verantwoordelijk voor je gezondheid!

 2. Jan Spreen 3 jaar geleden

  De wand is al zo vol met tekens, er is geen wand meer te zien. Toch verkiest de burger in slaap te blijven, wakker worden en onder ogen zien is zo beangstigend. Maar hoe bevrijdend ook! Om in zwemtermen te spreken: je moet er eerst ff door. Brr, koud. Maar dan, wat een heerlijk bad. Alle leugens doorzien en afgeschud, Je bent weer helemaal klaar voor het leven.

 3. Jan Spreen 3 jaar geleden

  Ik wist van begin af aan dat Corona bullshit is. Heb er in maart een liedje over gemaakt getiteld Vier russen aan de macht.

  https://janspreen.com/2020/03/23/vier-russen-aan-de-macht/

  Nooit gedacht dat we er een jaar later zó voor zouden staan. Wat een wereld.

 4. Evert Mouw 3 jaar geleden

  Helaas. De mens is een kuddedier. Bij gevaar onderwerpen ze zich aan een sterke leider, en uit angst zijn ze bereid hun vrijheid in te leveren. Vandaar de klassieke kritiek op democratische systemen en het idee dat een strijderklasse, die “moed” als hoogste deugd had, of soms een priesterklasse, die innerlijke controle en onthechting als hoogste deugd had, de leiding kreeg. Maar ze corrumpeerden en we hebben onze vorm van parlementaire rechtstaat nu als alternatief, en dat is een hele poos uitstekend gegaan. Tot ook dat nu scheuren toont. Welke structuur en bestuursvorm en sociale organisatie je ook kiest: uiteindelijk blijven we sociale zoogdieren met sterke instincten. Tegen instinct en angst kun je niet op redeneren. Het zijn andere delen van het brein. Het conflict met kritische geesten en hun samenleving ontstaat door individuele variatie, rolpatronen en aanleg, maar je kunt niet de (angstig emotionele) aanleg van anderen met cognitieve argumenten veranderen.

 5. toon&anneke 3 jaar geleden

  Roerend mee eens! We zitten- als de kikkers uit de parabel- in de pan met langzaam aan de kook gebracht water.

 6. Fred 3 jaar geleden

  Helaas veel te positief gedacht…
  Er zijn nog steeds genoeg mensen te vinden die het beleid verdedigen. Al sluit je hun geliefde op in een corona faciliteit, dan nog zullen zij vasthouden aan hun overtuiging.

 7. Robert de Carpentier 3 jaar geleden

  Karel, je maakt jezelf ronduit belachelijk met je ‘dictatuur’. Als je ook maar het flauwste benul had van wat het betekent om in een dictatuur te leven, dan had je het lef niet gehad om het woord in je mond te nemen. Ik had je hoger ingeschat. Als we allemaal 4 weken binnen blijven, dan zijn we van corona af. Het zijn types zoals jij, de ophitsers tegen de coronamaatregelen, die ervoor zorgen dat we in plaats van weken al maanden thuiswerken en de regering tot steeds verdergaande maatregelen drijven. Het zijn de egoisten, onnadenkenden, kortzichtigen die de maatregelen aan hun laars lappen en zorgen dat we het virus niet de kop in weten te drukken.

  • Auteur
   Karel Beckman 3 jaar geleden

   tja, scheldpartijen zijn geen argumenten, Robert – egoïsten, onnadenkenden, kortzichtigen, belachelijk, flauwste benul – wat een zielige reactie. Misschien moet je mijn links volgen en je eens verdiepen in de kosten die jouw lockdowns met zich meebrengen – de letterlijk miljoenen doden die er het gevolg van zijn – de dramatische sociale schade – de zelfmoorden (heb je bericht in de Gelderlander gelezen), de faillisementen – maar ja, raakt jou persoonlijk niet, he – wie is er nou de egoïst, Robert – je moet je misschien ook eens verdiepen in het nut van jouw maatregelen – dat is er namelijk niet, ook daar geef ik een link voor, maar misschien heb je gewoon geen zin om na te denken – of schaam je je voor je eigen beleid – wat betreft de dictatuur – jouw partijtje heeft zich laten kennen als een stelletje totalitaire machtswellustelingen – met je mondkapjesdwang en al je andere dwangmaatregelen – als jij niet begrijpt dat een avondklok een vorm is van dictatuur heb je geen idee wat vrijheid is, Robert – dan snap ik ook niet wat je te zoeken hebt hier. Het zijn mensen zoals jij die onze maatschappij in de vernieling helpen.

  • Jan Spreen 3 jaar geleden

   “Als we allemaal vier weken binnenblijven, zijn we van corona af”

   Wat een domme, lege kreet zeg.

  • Jan Spreen 3 jaar geleden

   Maar misschien kun je hem staven met wat steekhoudende argumenten. Dan neem ik bovenstaande terug natuurlijk.

   • Auteur
    Karel Beckman 3 jaar geleden

    ja hoe kortzichtig kun je zijn? we zitten al in een lockdown sinds maart vorig jaar – nu “een paar weken avondklok” – vanwege de Britse variant? RIVM heeft nu alweer gezegd dat de maatregelen tot eind april moeten gaan duren. En wat als er straks weer een nieuwe variant is – coronavirussen muteren nogal vaak namelijk! Luister naar de presentaties van professor Pierre Capel op YouTube als je hier iets meer van wil weten. Dit soort figuren als Robert de Carpentier van GroenLinks (aan zijn email-adres te zien) vinden zichzelf heel sociaal maar zijn niet wezenlijk geïnteresseerd in andere mensen. Het interesseert ze niet wat ze aanrichten, zolang ze zichzelf goed kunnen voelen, want “zij doen het voor de zorg en voor de kwetsbare ouderen”. Deugmensen. Ze willen ook niet weten dat al hun lockdown-maatregelen niet eens effectief zijn, ze helpen niets tegen virusverspreiding. Dan heb ik het dus nog niet over de schade die ze aanrichten. Argumenteren doen ze nooit, alleen maar “framen” en morele chantage proberen te plegen op anderen. Lukt bij mij niet erg, kan ik je verzekeren!

 8. Fijnand Pellicaan 3 jaar geleden

  Karel, jij legt de vinger op de zere plek en het zijn ook niet alleen de mensen die het niet willen zien. Wat te denken van de MSM gisteren bij NOS werden mensen ondervraagd hou zij tegen de maatregel avondklok aan kijken hiervan waren zeker 80% van de ondervraagden het wel mee eens als de maatregel het probleem zou oplossen. Maar ja we weten met zijn allen hoe selectief de NOS zijn mensen uitkiest voor nieuwsgaring.

 9. Fenneke 3 jaar geleden

  Wat een buitengewone treffende beschrijving van onze eigen Pieter Omtzigt naar aanleiding van het Toeslagen drama: ” er is macht maar te weinig tegenmacht. Er is een innige band tussen kabinet en Tweede Kamer. En tussen kabinet en pers (….). De kliek in den Haag kijkt neer op de hardwerkende Nederlanders.”
  Vervang Kabinet door de technocratische triljonairs met hun Great Reset en Tweede Kamer met alle industrieën, regeringsleiders, banken, WHO (en daarmee RIVM). De kliek in Den Haag zijn dan ook the Great Resetters en de hardwerkende Nederlanders de wereldbevolking. De media vervullen dus een schandalige positie!

 10. Piet 3 jaar geleden

  Weinigen zien het grote plaatje. Vooralsnog zijn de Nederlanders lichtzinnig te lui om na te denken of zijn graaiers of profiteurs van het gecreëerde en daarom passief. Dit is niet meer te doorbreken dat is een illusie.

 11. Raymond Op den Kelder 3 jaar geleden

  Politici van links tot Rechts hebben een enorme controle drang. Een maakbare samenleving geloven ze in. Uiteindelijk krijg je dit soort praktijken.

 12. Raymond Op den Kelder 3 jaar geleden

  Omdat politici controlfreaks zijn omdat zij in de maakbare samenleving geloven. Dan krijg je dit soort uitwassen.

 13. HansWolt. 3 jaar geleden

  Ik snap er helemaal niks van , ben zelf christen , primaire vrijheden ontvang ik uit de hand van God, christenen die zich hun vrijheden laten afnemen , en zeggen dat ze God lief hebben, en niet in verzet komen staan gewoon in hun hemd, ik doe niet mee met deze angst gerelateerde wet en regelgeving van dit adderengebroed.

 14. Ineke van Veen 3 jaar geleden

  Helaas zijn alle 150 kamerleden op macht uit. Mevrouw van der Plas vind ik nu echt de beste volksvertegenwoordiger. Helaas blijft de macht bestaan en geen enkel kamerlid die voor een klein overheid is. De politiek nu is voor de macht en onderdrukking van het volk. Iedereen volgt als makke schaapjes Hugo de Jonge op, om zich te laten vaccineren, heden 16 miljoen, erg schokkend vind ik. Zonder bij na te denken en informatie in te winnen hoe de vaccinaties gaan werken, onbekend, experimentele fase.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*