Arm en rijk: zo zit het echt

Arm en rijk: zo zit het echt
06/07/2020 Karel Beckman

Met dit plaatje wordt op slag duidelijk waar het onderscheid tussen rijk en arm werkelijk om draait.

Ik heb in mijn leven al heel vaak aan mensen proberen uit te leggen dat rijkdom niet altijd fout is, maar alleen als het afkomstig is van dwang of parasitisme. En dat er verschil bestaat tussen bedrijven die profiteren van privileges van de staat en bedrijven die dat niet doen. En dat het probleem in de wereld niet “de rijken” zijn maar “de machtigen” (waarvan er velen rijk zijn)….

Ik had me veel moeite kunnen besparen als ik het plaatje had gezien in een boek van Steve Coroner, Neutering the National Debt, waar ik op gewezen werd door Daniel J. Mitchell in zijn blog International Liberty (uitstekende blog overigens, leuk om te volgen, niet 100% libertarisch maar wel heel informatief). Dit geeft precies weer wat ik bedoel:

Met “protectors” (beschermers) wordt hier, naar ik aanneem, gedoeld op de mensen in overheidsdienst die daadwerkelijk nuttige dingen doen – want ook die bestaan natuurlijk, ook al zouden hun taken niet bij de overheid horen te zitten. “Earners” zijn werkers, “entrepreneurs” producenten of ondernemers.

“Predators” (“roofdieren”) kunnen zowel politici zijn als particuliere criminelen. “Cronies” (“vriendjes”) zijn ondernemers die profiteren van overheidsgunsten. “Rent-seekers” zou je kunnen vertalen als “uitvreters”. Wie dat zijn, mag iedereen zelf bedenken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*